السلام عليكم

Selamat datang ke blog ampang bird farm..semoga info yang saya kongsi bersama dapat membantu dan memberi panduan kepada tuan puan yang turut mempunyai minat yg mendalam seperti sy...

burung berkicau burung bersiul,
membuat hati damai dan tenang,
burung terbang dari jauh,
dari australia hingga keampang,

ilmu dijulang ilmu dikenang,
info bersama dimasa datang,
pengetahuan dikongsi dan diamati
utk kita bersama cemerlang

p/s: nukilan
pak lurah

PENJAGAAN


PENJAGAAN KANDANG DAN BURUNG BUDGIES
Paling penting adalah memastikan kandang BUDGIES anda dlm keadaan yang sangat bersih untuk memastikan budgies anda bebas dari parasit dan tetap sihat. Sekali sehari anda harus mencuci piring benih dengan air panas dan keringkan dengan teliti sebelum mengisi semula mereka. buang sekam kosong, makanan dimakan dan kotoran dari lantai kandang dan lap bahagian bertengger dan bar kandang dengan kain lembap.
Sekali seminggu anda benar-benar harus mengosongkan baki lantai dan cuci air panas mengingati untuk benar-benar kering selepas itu. Meletakkan pasir segar atau amplas dan kerikil. Scrub tempat budgies bertengger bersih, jika mereka telah menjadi halus anda harus menggosok mereka dengan span utk kertas pasir untuk kasar permukaannya mereka sehingga budgie anda boleh mendapatkan pegangan baik pada mereka. Akhirnya mencuci semua mainan, tangga dan setiap tambahan yang anda miliki dalam kandang.
Sekali sebulan, anda perlu menggosok seluruh kandang dengan air panas dan bilas dan keringkan dengan baik. Jangan gunakan sabun atau detergen, kerana mereka berbahaya bagi burung, bahkan hanya bau dari produk ini berbahaya bagi kesihatan burung anda. Anda juga boleh sembur semburan kutu untuk menjaga kandang  yang boleh anda beli di kedai haiwan kesayangan anda. 
Budgis anda akan menjaga bulu-bulunya bersih dengan bersolek sendiri, mereka dapat mencapai hal ini lebih baik jika bulu mereka agak lembap. Setiap hari anda dapat memberikan budgie anda sepiring air suam untuk mandi , isi tidak lebih dari 2,5 cm, sehingga mereka dapat mandi di dalamnya.
Kaedah lain yang berguna adalah untuk menyembur budgie anda dengan air menggunakan spray tanaman atau spray cermin, menetapkannya untuk semburan, bukan seperti jet air, dan pam air ke burung itu, kadang-kadang mereka akan mengembangkan sayapnya lebar untuk ianya rasa lebih segar dan mengenai seluruh badannya. Anda hanya perlu guna dengan cara ini sebelum tengah hari pastikan mereka mempunyai banyak masa untuk kering sebelum malam, mengelakkan pemberian mandi air ini dalam waktu musim hujan..  BAGAIMANA UTK MENJINAKKAN BUDGIE 

Bagaimana menjinakkan dan melatih budgie anda... 
Di sini kita memiliki  kaedah untuk latihan Budgies anda. Mulailah dengan meletakkan tangan anda dikandang dan menawarkan beberapa makanan kegemaran mereka terus di tangan anda sehingga mereka dapat mencapai dan pastikan tangan anda di bawah tahap kepalanya.Jangan meletakkan tangan anda terlalu cepat kerana anda akan menyebabkan budgies anda takut, jaga tangan anda tetap dan tidak melakukan gerakan cepat atau mengejutkan budgies anda. Jika mereka terkejut dan terbang ke sudut kandang, menjaga tangan anda tetap  minit kemudian mundur perlahan-lahan tangan anda keluar dari kandang.

Anda harus sering menawarkan makanan untuk budgie anda dengan cara ini, anda boleh melakukan cara ini setiap jam 2 atau 3 jika anda punya waktu. Biasanya setelah beberapa hari, kadang2 cepat dan kadang2 lambat, budgie anda akan merasa cukup berani untuk mengambil mematuk di makanan yang anda pegang di tangan anda.Gerakkan tangan anda dekat sehingga Budgerigar harus melompat ke jari anda untuk makan makanan tersebut, jangan brengsek tangan anda ketika mereka melakukan begitu penting bagi anda untuk tetap tenang dan saat ini pasti menarik utk anda.

Setelah mereka telah berdiri di jari anda dan makan, anda boleh mula menawarkan kepada mereka jari anda melalui pintu kandang tanpa makanan apapun dan membuat mereka gunakan jari anda sebagai tempat hinggap. Perlahan-lahan gerakkan jari anda terhadap burung, mendekati mereka dari bawah  dada budgies anda.. dengan jari anda, sebutkan nama atau sesuatu yang 'naik' atau 'step up' dengan suara lembut dan jika mereka cukup selesa mereka akan melangkah ke jari anda.

Apabila anda yakin bahawa Budgies anda senang di jari anda.. dari dalam kandang anda boleh menggerakkan tangan anda keluar dari kandang dengan budgies bertengger di jari anda,melakukannya dengan sangat lambat memastikan mereka tidak terkejut dalam perjalanan keluar .Anda harus sentiasa jinakkan budgies di jari anda di dalam kandang sebelum mereka dibiarkan di luar kandang, setelah beberapa lama anda boleh melepaskan ia diluar kandang.. dan hanya dgn memanggil namanya ia pasti dtg semula terus kejari anda...    proses ini memakan masa yg lama.. pastikan ianya bermula dari usia budgies yg muda atau kecil.... setelah anda berjaya mendapatkan kepercayaan dari budgies anda anda boleh melatih ia membuat pelbagai benda yg menakjubkan lagi... SEMOGA BERJAYA:)

1 comment:

  1. info yg berguna..saya baru beli sepasang burung ni..harap dapat jinakkan dia..

    ReplyDelete