السلام عليكم

Selamat datang ke blog ampang bird farm..semoga info yang saya kongsi bersama dapat membantu dan memberi panduan kepada tuan puan yang turut mempunyai minat yg mendalam seperti sy...

burung berkicau burung bersiul,
membuat hati damai dan tenang,
burung terbang dari jauh,
dari australia hingga keampang,

ilmu dijulang ilmu dikenang,
info bersama dimasa datang,
pengetahuan dikongsi dan diamati
utk kita bersama cemerlang

p/s: nukilan
pak lurah

INFO BURUNG BUDGIE


BURUNG BUDGIES INFO

BUDGIES BIRD turut dikenali sebagai  BUDGERIGARS BIRD... dimalaysia ia juga dipanggil BURUNG SERINDIT... ianya adalah spesis kecil PARROT yg dibawa ke europe dari australia sekitar 150 tahun dahulu.. burung ini senang dijaga dan sesuai dibela membuatnya menjadi house pet kegemaran semua di serata dunia...
      Keunikkan dan kecantikkan burung ini membuat kan ianya menarik minat semua.. Kos pemeliharaan yg rendah serta kejinakkan burung ini turut menjadi faktor kepada bukan penggemar juga ianya amat bijak mudah dilatih... 
<MY BUDGIES>
ini antara burung budgies peliharaan saya 
dirumah


     DALAM kehidupan liar burung ini  ianya turut dikenali sebagai NOMADIC BIRD, ini kerana burung ini tinggal dikawasan yg kering australia.. kebiasaanya ianya akan terbang jauh berbatu-batu utk mencari kawasan berair dan makanan... apabila musim panas mereka akan behijrah keselatan mencari kawasan yg lebih sejuk... TAHUKAH ANDA DIHABITAT ASAL BURUNG INI .. IANYA TIDAK PERNAH MEMBINA SARANG.. dan ianya tidak pernah kembali ketempat yg sama ianya membiak tidak sperti kebanyakkan spesis burung yg lain.. burung ini hanya akan membiak ditempat yg ianya selesa dan selamat dibawah tempat yg teduh seperti lubang pokok atau dicelah timbunan batu..

 Budgies liar pada asalnya bewarna LIGHT GREEN dgn YELLOW SHOULDER,NECK AND HEAD.... selalunya apabila kita kekedai burung terdapat berbagai warna spt: biru putih, kuninghijau dan pelbagai warna lagi.. ini kerana ianya dibiakkan utk memberi lebih pilihan.. 

BAGAIMANA MENGENALI JANTINA BUDGIES


Cara paling mudah untuk mengenali jantina burung budgie adalah kenalpasti warna ‘cere’. ‘Cere’ berasal dari perkataan latin atau hidungnya dan selain dari burung dari keluarga parrot, burung seperti helang dan merpati juga mempunyai ‘cere’.
BUDGIES JANTAN matang mempunyai cere yang berwarna biru terang atau purple. Semasa muda cere mereka berwarna pink atau biru muda. Lihat gambar di bawah.
BUDGIES BETINA mempunyai cere yang berwarna brown semasa berada dalam breeding condition, manakala mempunyai cere yang berwarna putih kebiruan sekiranya tidak berada dalam breeding condition.lihat gmbar dibawah: